Haber

Uluslararası Af Örgütü: İsrail’in Gazze’deki iletişim kesintisi insan hakları ihlallerinin belgelenmesini zorlaştırıyor

Uluslararası Af Örgütü, İsrail saldırıları nedeniyle Gazze’de sabit hat, cep telefonu ve internet hizmetlerinin tamamen kesilmesine ilişkin şunları söyledi: “Bu, Gazze’de Filistinlilere yönelik insan hakları ihlalleri ve savaş suçlarına ilişkin kritik bilgilere ve kanıtlara erişemeyeceğimiz anlamına geliyor. Bu ihlallerle doğrudan bağlantılıdır.” “Bu, açığa çıkanlardan haber almamızın zorlaştığı anlamına geliyor.” açıklamayı yaptı.

İngiltere merkezli örgüt, yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik hava saldırılarını artırdığını ve kara operasyonlarını genişleteceğini açıklamasının ardından bölgedeki çalışanlarıyla irtibatın koptuğunu duyurdu.

Açıklamada, Gazze’de sivillerin eşi benzeri görülmemiş bir risk altında olduğu, kopukluğun İsrail’in 16 yıldır abluka altında tuttuğu ve ablukayı sıkılaştırdığı bölgede sivil altyapı ve konutların vurulduğu bir dönemde meydana geldiği belirtildi. 9 Ekim’den beri.

Açıklamada, bölgede yaşanan insani krizin son dönemde yaşanan olaylarla daha da derinleştiğine dikkat çekilerek, şöyle denildi: “İsrail ve işgal altındaki Gazze’deki tüm taraflara, daha fazla sivil kaybının önlenmesi ve barışın sağlanması konusunda taahhütte bulunduk. Eşi benzeri görülmemiş bir insani felaketin yaşandığı Gazze’ye hayati önem taşıyan insani yardım girişi yapıldı.” Derhal ateşkes çağrımızı yineliyoruz.” Terim kullanıldı.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen örgütün Araştırma, Savunuculuk, Politika ve Kampanyalar Müdürü Erika Guevara-Rosas, internet ve bağlantı bağlantılarının kesilmesi nedeniyle Gazzelilerin tamamen karanlıkta bırakıldığını söyledi.

Guevara-Rosas, İsrail’e saldırıları durdurma çağrısında bulunarak, “İsrail’i, aralarında 3 binden fazla çocuğun da bulunduğu çok sayıda sivilin ölümüne neden olan ayrımsız ve orantısız saldırılarına derhal son vermeye çağırıyorum. Hava saldırıları devam ediyor ve kara harekâtı genişletilecek.” İnternet ve telekomünikasyon altyapısının bir an önce onarılması gerekiyor.” dedi.

Örgütün Gazze’deki çalışanlarıyla bağlantısının da kesildiğine işaret eden Guevara-Rosas, “İsrail’in ağırlaşan saldırıları ve bağlantı kısıtlamaları nedeniyle insan hakları örgütleri açısından hak ihlallerini belgelemek zorlaştı.” değerlendirmesini yaptı.

İletişim kesintisine ilişkin Guevara-Rosas, “Bu, Gazze’de Filistinlilere karşı işlenen insan hakları ihlalleri ve savaş suçlarıyla ilgili kritik bilgilere, kanıtlara erişmemizin ve bu ihlallere maruz kalanlardan doğrudan haber almamızın daha da zorlaştığı anlamına geliyor” dedi. ” görüşünü paylaştı.

Gazze’de son durum

İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yoğun saldırıları nedeniyle bölgedeki sabit sınır, cep telefonu ve internet bağlantı hizmetleri tamamen kesildi.

İsrail ordusu hava saldırılarını artırdığını, kara operasyonlarını genişleteceğini duyurdu.

Binlerce yaralı ve sivilin bulunduğu Gazze’nin en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi de İsrail ordusunun hedefi oldu.

İsrail’in Gazze saldırılarında son durum

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e yönelik “Aksa Tufanı” adı verilen kapsamlı bir saldırı başlattı.

İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırmaya başladı.

Gazze’den düzenlenen saldırılarda 310’u asker olmak üzere 1.400 İsraillinin öldüğü, 5.132 İsraillinin yaralandığı bildirildi.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında ölenlerin sayısının 3 bin 38’i çocuk, 1726’sı kadın ve 414’ü yaşlı olmak üzere 7 bin 326’ya çıktığını, 18 bin 967 kişinin de yaralandığını duyurdu.

İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 110 Filistinlinin öldüğü, 1.900’den fazla kişinin de yaralandığı belirtildi.

Çatışma bölgelerinde çoğunluğu İsrail bombardımanı nedeniyle 25 gazeteci hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda 46 Hizbullah üyesi, 6 İslami Cihad Hareketi üyesi, 3 Hamas üyesi ve Hizbullah destekli Sünni Direniş Tugayı’ndan 2 üye hayatını kaybetti. bir gazeteci ve 4 sivil. hayatını kaybetti.

Lübnan’ın gerçekleştirdiği saldırılarda 3 İsrail askeri ve 1 İsrailli sivil hayatını kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu