Haber

Kızıl Sığırcıklar Dicle Vadisi’nde Tarımın Dostu

Diyarbakır’da UNESCO Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Hevsel Bahçeleri’nin bir parçası olan Dicle Vadisi’ne yüzlerce altın sığırcık geldi. Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Bunlar sayesinde tarımda daha az ilaç kullanılabilmektedir. İyi değerlendirebilirsek biyolojik çalışmalarda da kullanılabilecek bir tür olduğunu söyledi.

UNESCO Kültür Mirası Listesi’nde de yer alan Hevsel Bahçeleri’nin zengin hayvan varlığıyla bilinen Dicle Vadisi’ne yüzlerce altın sığırcık geldi. Sürüler halinde dolaşan ve tarlalarda süne, çekirge gibi zararlı böcekleri yiyen kuşlar da bazı ülkelerde biyolojik mücadelede kullanılmaktadır. Hevsel Bahçeleri’nde öğrenim gören Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. bizim bölgemizde Dut kuşları olarak da bilinirler. Sürüler halinde dolaşırlar. Bazen bir ağaçta yüzlercesini görme şansı oluyor” dedi.

‘BÖCEK SAYISI KONTROL ALTINDA’

Kılıç, Bu kuşların çevre korumada çok değerli bir özelliği var. Köylülerimiz bunu çok iyi biliyor. Çekirge ve süne zararlıları ile uğraşırken bunlardan yararlanırlar. Zararlıları ve çekirgeleri avladıktan sonra gagaları sıvılarından yapışkan hale gelir. Gagayı açamazlar. Bazı vatandaşlar tarlalarına bıraktıkları su kaplarıyla gagalarını yıkamalarına yardımcı oluyor. Bu nedenle böcek sayısı da kontrol altındadır. Bu açıdan oldukça kullanışlıdır. Dünyanın başka yerlerinde mesela Çin’in Sincan bölgesinde de bu yöntemi kullanıyorlar. Bunu ilaçlamak yerine özellikle çekirge istemeyen dut kuşları aracılığıyla sayılarını kontrol ederler. Orada da slot takviyesi var. Köylülerimiz on yıllardır böceklerle başa çıkmak için kullanılabileceğini biliyorlar. Bu çok kullanışlı. Bu nedenle, pestisitlere gerek yoktur. Uygun bir şekilde değerlendirebilirsek biyolojik çalışmalarda da kullanılabilen bir türdür. Bu yüzden doğada yaşayan bu canlıların özelliklerini bilerek onlardan farklı şekillerde yararlanma imkanına sahibiz. Hem onları yaşatacağız hem de böcek sayısını kontrol altına alacağız. Bu nedenle tarımda daha az tarım ilacı kullanılıyor ve bu da onu oldukça ilginç kılıyor. Çekirge ve süne zararlıları, bunlar ekinlere önemli zararlar vermektedir. Sayılarını azaltmanın birçok faydası olduğunu söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu