Ekonomi

G20 İklim Fonu Verimliliğini Artırma Planını Destekliyor

Dünyanın en büyük ekonomilerini temsil eden G20, özellikle gelişmekte olan ve düşük gelirli ülkelerde iklim finansmanının etkinliğini artırmayı amaçlayan bir dizi öneriyi onayladı. G20’nin sürdürülebilir finans çalışma grubu, iklim geçiş projesi fonlarının daha odaklı olması ve fon ödemelerinin yavaş ilerleyen hızını hızlandırmak için daha verimli çalışması gerektiğini vurguladı.

Rapora göre, Yeşil İklim Fonu, Climate Investment Funds, Adaptation Fund ve Global Environment Facility toplu olarak yıllık 4 milyar ila 5 milyar dolar arasında taahhüt etme kapasitesine sahip. Ancak, 2022’de fiilen ödenen miktar 1,4 milyar dolar oldu. Bu fonların ödeme-onay oranları değişiklik gösteriyor; Global Environment Facility %76 ve Yeşil İklim Fonu %31 oranında.

G20, farklı iklim ve çevre fonları arasındaki değişen akreditasyon ve programlama gereklilikleri nedeniyle mevcut süreçlerin parçalı ve zaman alıcı olduğunu kabul etti. Diğer kamu ve özel kaynaklarla karşılaştırıldığında fonların hacminin küçük olmasına rağmen, G20 bu fonların etkili bir iklim geçişini destekleyen imtiyazlı kaynaklar sağlamadaki önemini kabul ediyor.

G20 tarafından yetkilendirilen bağımsız inceleme, iklim fonlarının verimliliği artırmak için hedefli önlemler uygulaması gerektiğini öneriyor. Bu önlemler arasında akreditasyon süreçlerinin basitleştirilmesi, proje onay sürelerinin kısaltılması ve ödemelerin hızlandırılması yer alıyor. Ayrıca, fonlar arasında prosedürleri uyumlu hale getirmek, operasyonları entegre etmek ve işlem maliyetlerini düşürmek için işbirliği çağrısında bulunuyor. Buna ek olarak, inceleme, fonların ülkeler tarafından kurulan yatırım platformlarını proaktif olarak desteklemesini, bireysel proje desteğinden ülkelerin kendileri tarafından yönlendirilen stratejilere geçmesini tavsiye ediyor.

G20 raporu, gelecek G20 başkanlıkları sırasında bu önerilerin etkin bir şekilde uygulanmasını izlemeyi taahhüt ediyor. İzleme, iklim ve çevre fonlarıyla işbirliği içinde yürütülecek ve bu iyileştirmelerin gönüllü niteliği not edilecek.

G20 başkanlığını elinde bulunduran Brezilya, gelişmekte olan ülkeler için artan finansmanı aktif olarak savunuyor. Brezilya liderliği, bu ülkelerin iklim değişikliğinden giderek daha fazla etkilenirken düşük karbonlu ekonomilere geçiş yapmakta zorlandıklarını vurgulayarak konunun aciliyetini vurguluyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

torul-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu