Haber

Çevre Teşkilatı TBMM’de: “Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinin Kapatılması Kararı Derhal Uygulanmalıdır”

Muğla çevre örgütleri, CHP ve HDP’li milletvekilleri ile birlikte Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin kapatılması kararının uygulanması için TBMM’de basın açıklaması yaptı. İklim Adaleti Komitesi üyesi Melis Tantan, “Hükümetten talebimiz Muğla’da uygulanan eko-tahribe son verilmesi. Kömür madenlerinin genişletilmesi durdurulmalı. 1997 Aydın İdare Mahkemesi’nin Yatağan, Yeniköy ve Madenlerin kapatılmasına karar vermesi” dedi. Kemerköy termik santralleri de Danıştay’dan onay aldı. Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin kapatılması kararı bir an önce hayata geçirilmelidir” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Karadam Karacahisar Doğayı Savunma Derneği, İklim Adaleti Koalisyonu, Muğla Çevre Platformu, Doğu Akdeniz Çevre Platformu ve Ekoloji Birliği; CHP Muğla Milletvekilleri Burak Erbay ve Mürsel Alba, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ve HDP İstanbul Milletvekili Züleyhan Gülüm ile birlikte basın açıklaması yaptı. Açıklamayı kurumlar adına İklim Adalet Kurulu Üyesi Melis Tantan okudu ve şunları söyledi:

“Muğla’da bulunan Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy santralleri ile maden sahalarının bugüne kadar neden oldukları büyük sosyal ve ekolojik tahribatlar nedeniyle kapatılması ilk sırada olmalıdır. Bu santrallere tahsis edilen maden sahalarının yaklaşık yarısı kapalıdır. ormanlık alanlar.Şu anda baca gazı arıtma tesisleri, katı atık depolama ve Kül sahaları gerekli şartları sağlamadığı halde çevre izinlerini alıp çalışabiliyorlar.Bu santrallerin emisyonları Muğla’yı Türkiye’nin en kirli illerinden biri haline getiriyor. Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri faaliyete geçtiğinden bu yana 68 binden fazla erken ölüme ve 98 milyar avroya neden oldu.Bu üç termik santralin Türkiye’ye yılda 41 milyar liradan fazla maliyeti olduğu hesaplanıyor.Bizim su kaynaklarımızı tehdit ediyorlar. Su kıtlığı çeken ülke, bugüne kadar 360 milyon ton karbondioksit salınımıyla iklim krizini derinleştiriyor.

“YERLİ HALKIN TAHLİYESİ VE ZORUNLU GÖÇ, BÖLGEDE YAŞAYAN HALKIMIZDA AİDİYET DUYGUSU YOK OLUP, YOKSULLUĞU DERİNLEŞTİRİYOR”

Bölgenin temel geçim kaynakları olan zeytin, bal ve diğer tarım ürünlerinde önemli kalite ve verim kayıplarına neden olurlar. Yerel halkın yerinden edilmesi ve zorunlu göçü, bölgede yaşayan insanlarımızı bir aidiyetsizlik ve derinleşen bir yoksulluk duygusuyla baş başa bırakmaktadır. Öte yandan alım garantisi, kapasite sistemi gibi teşviklerle kamu bütçesine yılda 200 milyon dolara yakın maliyet getiriyorlar. Üstelik ülkemizin meclis elektrik üretim kapasitesi, ürettikleri elektriğin çok üzerindedir. Böylece kapanmaları elektrik kesintisine neden olmaz.

“HÜKÜMETTEN İSTEĞİMİZ MUĞLA’DAKİ EKO ÇİZMEYE SON VERİLMELİDİR… YATAĞAN, YENİKÖY VE KEMERKÖY TERMİK HESAPLARININ KAPATILMASI KARARI EN KISA ZAMANDA UYGULANMALIDIR”

Devletten talebimiz Muğla’da uygulanan eko-kırma uygulamasına son verilmesidir. Kömür madenlerinin genişletilmesi durdurulmalıdır. 1997 Aydın İdare Mahkemesi’nin Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini kapatma kararı Danıştay’da da onaylandı. Türkiye, Danıştay’ın Muğla termik santralini kapatma kararını uygulamadığı için 2005 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından mahkum edilmişti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının devlet tarafından uygulanmasını denetlemekle sorumlu merci olan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye’nin 2005 yılında aldığı kararları uygulamadığını tespit ederek değerlendirmeye aldı. Muğla santralleri. Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin kapatılması kararı bir an önce hayata geçirilmelidir. Yatağan için adalet, Yeniköy için adalet, Kemerköy için adalet, Türkiye için adalet istiyoruz.”

Termik Santraller davasının avukatı İsmail Hakkı Atal, açıklamasının sonunda, “Aydın İdare Mahkemesi’nin 1997’de verdiği kararın uygulanmaması halen Türkiye için hukuken bir utanç, bir katliamdır” dedi. adalet, hukuk katliamı. Türkiye için adalet istiyoruz, doğa için adalet istiyoruz, herkes için adalet istiyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu